lauantai 30. maaliskuuta 2013

Peitto isoäidinneliöistä

Ensimmäinen omatekemä peitto pikkuiselle valmistui, vihdoinkin! :) Kauon sitä on nyt tahkottukin. Ei siinä, että itsessään se virkkaaminen kestäisi kauan, mutta jossain vaiheessa se aina jää ja kunnes sitten taas saa sen draivin päälle, niin on vierähtänyt tovi. Tämän peiton kohdalla kävi vielä sillä tavalla, että kyllästyin ja totesin sen väärän väriseksi jo ennen kuin se oli edes valmistunut... mikä tietysti omalta osaltaan vielä vähentää motivaatiota peiton tekemiseen. Niin ja todettuani, että peitto ei ole ihan mieleiseni, aloitin uuden peiton tekemisen, vähän eri tavalla. 

Tänne halusin kuvitetusti tulla esittelemään peiton teon erivaiheet! :) 

1. Vaihe:
Ensin oli tehtävä tilkkuja. Mulle ehdottomasti mieleisin vaihe. Noita tilkkuja syntyy suhteellisen nopeasti telkkaria katsoessa tai muuten vain sohvalla kököttäessä. Värit valitsin sen perusteella, mitä sattui sillä hetkellä olemaan kotona, kun päätin tätä peittoa alkaa virkkaamaan.   
48 tilkkua (15cmx15 cm)


2. Vaihe:
Kun sitten lopulta kaikki tilkut olivat kasassa höyrytin niitä vähän, jottei joka kulma kipristele eri suuntaan. Mielestäni se helpottaa palojen yhteen virkkaamista. Höyrytetyt palat virkataan yhteen niin, että peiton kooksi tulee 8 tilkkua x 6 tilkkua. 

En virkannut tilkkuja järjestelmällisesti yhteen, vaan sen mukaan missä lanka milloinkin oli.

3. Vaihe:
Mielestäni ehdottomasti kakkamaisin vaihe on tilkkujen lankojen päätteleminen. Varsinkin noin monen eri värisen langan kanssa oli niitä pääteltäviä lankoja tautisen paljon. Ainainen neulan silmään pujottaminen ja päätteleminen kesti ikuisuuden ja oli ärstyttävää. Erityisesti tässä vaiheessa peiton tekeminen seisoi kauan, ennen kuin sain otettua itseäni niskasta kiinni!
Peitto nurjalta puolelta, jotta näkee paremmin pääteltävien lankojen määrän.
4. Vaihe: 
Viimeinen vaihe on peiton reunojen viimeistely. Mä viimeistelin ensin reunat virkkaamalla yhden normaalinen kierroksen ja sitten vielä nirkkoreunan. Tässä vaiheessa peitto on jo niin valmis, että motivaatio alkaa taas olemaan suuri. :) Ja sen jälkeen edessä onkin enää koko peiton kevyt höyrytys ja peitto on valmis. :)

Lähikuva vielä siitä miltä se nilkkoreunus näyttää!

Vaikka värit jossain vaiheessa eivät enää niin mun silmää miellyttäneetkään, niin lopputulokseen olen joka tapauksessa ihan tyytyväinen. Tämä peitto varmaankin pääsee sellaiseksi matkustuspeitoksi. Se on hyvä heittää esimerkiksi lattialle, jos ollaan kylässä tai vaunuihin tai autoon tai mihin vain. :D

Toinen aloittamani peitto on nyt siinä vaiheessa, että palat pitäisi yhdistellä... Toisen peiton kohdalla tein huomattavasti isompia ja yksivärisiä tilkkuja, joten pääteltävää ja yhdisteltävää on huomattavasti vähemmän. Katsotaan koska saan sen projektin valmiiksi. Pistän sitten kyllä kuvan myös siitä toisesta valmiista peitosta! :)

2 kommenttia:

  1. Hieno peitto! Ja vähänkö tossa on ollut hommaa...! Oi, kohta siinä makoilee pieni tuhiseva pakkaus... <3 mä olen katsellut valokuvia pikku-M:stä ja miettinyt, että olipa se PIENI, nyt jo tuntuu niin i s o l t a...

    VastaaPoista
  2. Aivan ihana peitto! Kivaa viikkoa! :) <3

    VastaaPoista